KAHRAMANMARAŞ İL MEM ARGE

İMKB Süleyman Demirel Fen Lisesi PISA 2018´e hazır

İMKB Süleyman Demirel Fen Lisesi PISA 2018´e hazır

PISA, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı-OECD tarafından düzenlenen dünyanın en kapsamlı eğitim araştırmalarından biridir. 2000 yılından itibaren üç yılda bir yapılan bu araştırmayla OECD üyesi ülkeler ve diğer katılımcı ülkelerdeki (dünya ekonomisinin yaklaşık olarak %90’ı) 15 yaş grubu öğrencilerin modern toplumda yerlerini alabilmeleri için gereken temel bilgi ve becerilere ne ölçüde sahip oldukları değerlendirilmektedir. Ülkemiz bu araştırmaya 2003 yılından itibaren katılmaktadır.

 

PISA çalışması, örgün eğitime devam eden 7. sınıf üzeri ve   15 yaş grubu öğrencilerin öğretim programlarında ele alınan konuları (matematik, fen bilimleri ve okuma becerileri) ne dereceye kadar öğrendikleri değil, günümüz bilgi toplumunda karşılaşabilecekleri durumlar karşısında sahip oldukları bu bilgi ve becerileri kullanabilme yeteneğini ölçmeyi amaçlamaktadır.

 

“Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı - OECD (Organization of EconomicCooperationand Development)tarafından finanse edilen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı - PISA (TheProgrammefor International StudentAssessment) araştırmasının yedincidöngüsü olan PISA 2018, ülkemiz ile birlikte 80’e yakın ülkede uygulanmaktadır. PISA 2018, ülkemizde 15 Nisan – 15 Mayıs 2018 tarihleri arasında 49 ilden 189 okul ve 7292 öğrencinin katılımıyla bilgisayar tabanlı değerlendirme olarak uygulanacaktır. PISA 2018 uygulamasına ilişkin sonuçlar Aralık 2019 tarihinde OECD tarafından açıklanacaktır.

 

İlimizin önemli okullarından biri olan İMKB Süleyman Demirel Fen Lisesi, PISA 2018 uygulamasında örneklem gruba dâhil edilmiştir. Bu anlamda çok önemli bir görev üstlenen okulumuzda, hazırlık çalışmaları okul müdürü Mehmet ÇETİN’in önderliğinde, okul koordinatörü Hüseyin CEVİZ ve diğer idareci ve öğretmenlerle birlikte çok başarılı bir şekilde yürütülmektedir.

 

Yapılan çalışmaların değerlendirilmesi amacıyla Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden Uzman Öğretmen Osman ÇELİK ile Uzman Yardımcısı Emine AKINCI, 22.03.2018 tarihinde İMKB Süleyman Demirel Fen Lisesi’ne ziyarette bulundurlar. Yapılan ziyarete Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa YILMAZ, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Şube Müdürü Mehmet ÇELİK, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ortaöğretim Şube Müdürü Ali TİYEK, Onikişubat İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Süleyman DAL ile Ar-Ge Biriminden PISA İl Koordinatörü Ahmet NACAR da katılarak incelemelerde bulundular.

 

Yapılan ziyaretlerden sonra, okulun uygulamaya hazır halde olduğu dile getirildi. Okul ziyaretinden sonra Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin AKKURT ile bir araya gelen bakanlık temsilcileri değerlendirmelerde bulundular. 18 Nisan 2018 tarihinde gerçekleştirilecek olan uygulama için iyi dileklerini dile getirdiler.

 

PISA HAKKINDA GENEL BİLGİLER

 

PISA’nın amacı nedir


PISA’nın temel amacı, öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgi ve becerileri günlük yaşamda kullanma becerisini ölçmektir. Ayrıca gençlerimizi daha iyi tanımak; onların öğrenme isteklerini, derslerdeki performanslarını ve öğrenme ortamları ile ilgili tercihlerini daha açık bir biçimde ortaya koymaktır.

 

PISA neyi ölçmektedir?


PISA’da zorunlu eğitimin sonunda örgün eğitime devam eden 15 yaş grubundaki öğrencilerin; Matematik okuryazarlığı, Fen Bilimleri okuryazarlığı ve Okuma Becerileri konu alanlarının dışında, öğrencilerin motivasyonları, kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri, okul ortamları ve aileleri ile ilgili veriler toplanmaktadır.


PISA araştırmasında kullanılan “okuryazarlık” kavramı, öğrencinin bilgi ve potansiyelini geliştirip, topluma daha etkili bir şekilde katılmasını ve katkıda bulunmasını sağlamak için yazılı kaynakları bulma, kullanma, kabul etme ve değerlendirmesi olarak tanımlanmaktadır.

 

 

PISA  kimler tarafından yürütülmektedir?


PISA; kısa adı OECD olan “Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü”nün bir eğitim araştırmasıdır. Bu araştırma, OECD Eğitim Direktörlüğü’ne bağlı olan PISA Yönetim Kurulu tarafından yürütülmektedir. Araştırmada kullanılan testlerin ve anketlerin geliştirilmesi, analizlerinin yapılması, uluslararası raporun hazırlanması gibi işlemler, PISA Yönetim Kurulu gözetiminde belirlenen bir konsorsiyum tarafından yapılmaktadır.


PISA’nın ulusal düzeyde çeviri ve uyarlama işlemlerinin yapılması, araştırmanın uygulanması, analizlerin yapılması ve ulusal raporun hazırlanması gibi işlemler ise araştırmaya katılan her ülkede belirlenen ulusal merkezler tarafından gerçekleştirilmektedir.

 

PISA hangi okullarda uygulanmaktadır?


PISA araştırması kapsamında geliştirilen başarı testleri ve anketleri, ülkemizde Nisan ayı içerisinde uygulanmaktadır. Araştırmaya katılan ülkelerde; örgün öğretimde kayıtlı olan 15 yaş grubu öğrencilerin bulunduğu tüm okullar (Ortaokul, Anadolu Lisesi,  Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,  Çok Programlı Anadolu Lisesi) bu araştırma katılabilir.

 

Ülkemizin bu araştırmaya katılma amacı nedir?


Küreselleşen dünyamızda, eğitim alanında yapılan ulusal değerlendirme çalışmalarının yanı sıra, uluslararası düzeyde konumumuzu belirlemek amacıyla eğitim göstergelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle belirli referans noktalarına göre ülkemizin eğitim alanında hangi düzeyde olduğunun, giderilmesi gereken eksikliklerin ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesidir. Ülkemiz de OECD üyesi olarak, eğitim düzeyinin yükseltilmesi amacıyla bu araştırmaya katılmaktadır.

 

PISA ne zamandan beri uygulanmaktadır? Ülkemiz bu araştırmaya hangi yıldan beri katılmaktadır? 


PISA,  2000 yılında uygulanmaya başlamıştır. Üçer yıllık dönemler hâlinde uygulanan araştırmaya ülkemiz, ilk kez 2003 yılında katılmıştır. Daha sonra yapılan bütün PISA araştırmlarına katılmıştır. 2018 yılında da araştırma kapsamında yer almaktadır.

 

PISA’da hangi soru türleri kullanılmaktadır?


PISA’da; çoktan seçmeli, karmaşık çoktan seçmeli, açık uçlu, kapalı uçlu gibi değişik soru türleri kullanılmaktadır.

 

PISA’ya katılan okul ve öğrencilerin seçiminde hangi yöntemler kullanılmaktadır?


PISA araştırmasına katılacak olan okul ve öğrencilerin seçim işlemi, OECD tarafından tesadüfi (seçkisiz) yöntemle belirlenmektedir.

 

PISA nasıl uygulanmaktadır?


Öğrenciler, Bilgisayar Tabanlı Değerlendirme uygulamasının ardından anket uygulamasına katılmaktadırlar.

 

PISA araştırmasının sonuçları nerede ve nasıl kullanılacaktır?


PISA araştırmasından elde edilen sonuçlar ulusal bir rapor hâlinde düzenlenmektedir. Bu sonuçlar, eğitim-öğretim programlarının geliştirilmesinde karşılaşılan eksiklerin giderilmesinde ve eğitim alanında yapılan araştırmalara kaynak olarak kullanılmaktadır.


PISA 2015 uygulamasının sonuçları, OECD sekreterliği tarafından Aralık 2016’te açıklanmıştır ve http//www.pisa.oecd.org adresinden yayınlanmıştır. Ayrıca ülkemize ait sonuçlara ilişkin Ulusal Rapor’a da “Anasayfa“‘dan ulaşabilirsiniz.

 

26-03-201826-03-201826-03-201826-03-201826-03-201826-03-201826-03-201826-03-201826-03-201826-03-201826-03-201826-03-201826-03-201826-03-201826-03-201826-03-201826-03-2018

Yenişehir Mah. Cahit Zarifoğlu Cad. 46060/Kahramanmaraş/TÜRKİYE - 0344 216 46 90/91/92

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.